Menu:

Ultimele Stiri:

 

Read more...

Galeria Foto

VIZITA ÎNALT PREA SFINŢITULUI ARHIEPISCOP AUGUSTIN, MITROPOLITUL GERMANIEI SI EXARUL PATRIARHIEI ECUMENICE PENTRU EUROPA CENTRALA

Sărbătoarea hramului Bisericii noastre, "Învierea Domnului", duminică 8 mai, a avut loc într-o atmosferă de înaltă bucurie duhovnicească, prilejuită ds săvarşirea Sfintei Liturghii Arhiereşti de către I. P. S. Mitropolit Augustin.

Intampinat la orele IO 00 de către un mare număr de credincioşi în frunte cu preotul Vasile Molnar, Părintele Mitropolit, împreună cu un sobor de preoţi alcătuit din P.C. Protoiereu Radu-Constantin Miron, P.C. Părinte Sorin Petcu si părintele Vasile, a oficiat Sfanta Liturhie în vechea biserică a cavalerilor teutoni oferita spre folosinţă liturgică Comunităţii romaneşti.

Au participat un mare număr de credincioşi ortodocşi, enoriaşi ai Parohiei si invitaţi ai lor, precum si credincioşi ai altor culte din Saarbrucken. Din partea Bisericii Romano-Catolice a fost prezent Par. Decan Hermann Engel, iar din partea Bisericii Evanghelice, D-l Pastor Thomas Paulussen.

La sfarşitul Sfintei Liturghii pr. Vasile Molnar a adresat un cuvant de bun venit înaltului Ierarh:

"Parohia noastră este una din cele mai tinere Biserici din Germania. A fost înfiinţată la Pastile anului 1993. Astăzi sărbătorim hramul si aniversarea unui an de la fondarea acestei prime instituţii romaneşti din Saarland. Nu ne-a fost uşor. Am trecut prin momente foarte dificile. In urmă cu cateva zile citeam la Denia celor 12 Evanghelii - slujbă ce s-a oficiat, anul acesta, pentru prima dată la Saarbrucken - textul din Evanghelia de la loan: Femeia cand e sa nască, se întristează, fiindcă a sosit ceasul ei; dar după ce a născut copilul nu-si mai aduce aminte durerea, de bucurie că s-a născut om în lume. Ca un copilaş de un an este si Parohia noastră si, astăzi, nu ne mai aducem aminte de durerile naşterii si a creşterii ei, de bucurie că o vedem ajunsă la această aniversare. Speram ca de acum sa stim sa "păşim" singuri si, în dragoste si înfrăţire în Hristos Domnul, sa ne cautam împreună pacea si liniştea sufletească în această lume si mantuirea în viata cea veşnica".

Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Augustin a mulţumit enoriaşilor si părintelui Vasile pentru invitaţia de-a participa la sărbătoarea hramul Bisericii si aniversarea unui an de la fondarea Parohiei si a subliniat faptul ca nu doreşte sa stie de ce credincioşii acestei parohii au cerut sa intre sub ascultarea Mitropoliei de la Bonn, a Patriarhiei Ecumenice. "Sunteţi bineveniţi în cadrul Mitropoliei noastre si rămaneţi cat doriţi".

In continuare, referindu-se la marele praznic al creştinătăţii, Părintele Mitropolit a spus: "Ca sa înţelegem marele eveniment al învierii Domnului e nevoie de lupta si stăruinţă. Omul cel necredincios, cel indiferent si superficial e satisfăcut (dacă poate fi satisfăcut...) prin uşurinţa cu care respinge toate cate sunt dincolo de posibilităţile de înţelegere ale creierului său, toate cate aparţin unui alt procedeu sufletesc care se numeşte credinţă. Credinţa însă nu este o acceptare superficială a unor lucruri miraculoase, ci o experienţă vasta, care se dobandeşte prin apropierea noastră de învăţătura Bisericii în profunzime.

Învierea lui Hristos este o taină si ca sa o înţelegem, trebuie sa ne apropiem de ea asa cum se cuvine. Receptoarele sufletului si ale inimii vor fi pregătite:"cei curaţi cu inima vor vrdea pe Dumnezeu" zice lisus Hristos. Ceea ce înseamna ca daca nu sunt curate inima si sufletul cuiva, acela nu poate sa vada si sa înţeleagă învierea...

Dragii mei, sa lasam si noi inimile noastre sa se apropie în mod liber de marele eveniment al eliberării noastre "de moarte". Si asa cum cantă Sf. Biserică : Să venim si noi cu ganduri curate, sa mergem împreuna cu Dansul, si împreună să ne răstignim ...de desfătările lumeşti. Atunci vom vedea lumina cea neînserata si, într-adevar, vom vedea "pe Hristos strălucind (...) si luminat sa-L auzim zicand: Bucurati-va si trai taina Sf. Paşti în întregime.

Hristos a înviat! Sărbători fericite tuturor!"

După Sfanta Liturghie, membrii Consiliului Parohial au invitat pe toti participanţii la masa festivă, cu ouă roşii de Paşti, cu cozonac, drob de miel si vin romanesc, pregătite de generoasele si harnicele enoriaşe ale Comunităţii noastre. In acest context se cuvine sa adresam sincere si recunoscătoare mulţumiri D-nei si D-lui Apostol-Roman care, pe langa faptul că si-au amanat plecarea într-o importantă călătorie, au contribuit în modul cel mai substantial la organizarea acestui praznic.

La masa festiva au vorbit Par. Decan Hermann Engel, Par Thomas Paulussen si din nou Părintele Mitropolit care, în final a trecut pe la fiecare credincios sa ciocnească "oua roşii" si sa le adreseze personal salutul creştinesc: HRISTOS A ÎNVIAT!