Menu:

Ultimele Stiri:

 

Read more...

Galeria Foto

EXCURSIA - PELERINAJ, REALIZATA DE MEMBRII PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE "ÎNVIEREA DOMNULUI» DIN SAARBRUCKEN LA CIMITIRUL MILITARILOR ROMÂNI , DE ZIUA EROILOR SÂMBĂTA 29 MAI 1993 - LA SOULTZMATT - FRANŢA.

La propunerea preotului V. Molnar, făcută enoriaşilor participanţi la slujba din 16 Mai 1993, s-a hotărât realizarea unui pelerinaj la cimitirul celor 687 de militari români căzuţi pentru Patrie în timpul primului război momdial, din Soultzmatt - Alsacia Franţa, cu ocazia slujbelor ce se vor face de Ziua Eroilor, pe data de sâmbăta 29 Mai 1993.

Prima slujba religioasà sàvârsità la Soultzmatt în anul 1924 în prezenta suveranilor români, Regele FERDINAND si Regina MARIA.

Pentru realizarea acestei prime acţiuni organizate în comun a românilor din Saarland, şi-au dat contribuţia în mod special dl. grafician A. Floroiu, care s-a ocupat de închirierea unui autobuz şi dl. ing. D. Hotnog (vicepreşedintele Consiliului Parohial) care s-a ocupat de mobilizarea si înscrierea participanţilor.

Cei peste 50 de participanţi la pelerinaj - veniţi din mai multe localităţi din Saarland - au plecat sâmbăta 29 Mai 1993 din Saarbrucken, ajungând la Strasbourg - unde s-au întâlnit cu preotul V. Molnar, care le-a organizat o vizită la Catedrala veche din oraş.

La Soultzmatt s-a ajuns la timp, pentru a participa la slujba închinată militarilor români, organizată de Bisericile române din Paris (ortodoxă şi greco-catolică) şi de către Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) - Filiala Franţa.

Alături de grupul nostru, au participat la manifestare şi români veniţi din alte ţări.

După slujbă, preotul V. Molnar a prezentat participanţilor două scrisori emoţionante aparţinând unui militar roman, îngropat în acest cimitir.

De asemenea, a fost citit de către Dl. Dumitru Ionescu - Pre­şedintele UDPR - Filiala Franţa, Reprezentantul Casei Regale, mesajul M.S. Regelui Mihai, pentru acest eveniment.

După slujba, care s-a "încheiat cu un parastas "în cinstea eroilor, s-a făcut o masă comună - creştinească, realizându-se fotografii şi cunoştinţe cu alţi participanţi români.

La întoarcere, în cadrul unei atmosfere prieteneşti si o ambianta plăcută, unde s-au cântat romanţe vechi si cântece populare româneşti, recitându-se şi versuri - s-a vizitat mai multe puncte de interes istoric şi turistic din Strasbourg (Palatul Europei, Centrul vechi al oraşului etc).

Preotul V. Molnar, atât pe parcursul excursiei cât şi la Strasbourg, a dat explicaţii participanţilor privind istoria Alsaciei şi monumentele vizitate, oferind fiecărui participant un set de ilus­trate.

S-a considerat în unanimitate, că această primă acţiune comună, organizată de Parohia noastră, s-a bucurat de un succes deplin.

Cu fotografiile realizate în timpul pelerinajului şi a excursiei s-a realizat de către secretarul Consiliului Parohial - arh. V. Senger - acest album.

 

Preotul V. MOLNAR, dând explicatii în Piata Catedralei "Notre Dame" din Strasbourg, 29 mai 1993.

 

Parintele Vasile MOLNAR, casierul Consiliului Parohial Dl Barbu CROITORU si "cântaretul" - Dl Cusman CADARIU.

 

Doamna preotesa dând explicatii enoriasilor.

 

Contraverse pe teme de ARTA PENTRU ARTA, dl CADARIU si dl grafician ALEX FLOROIU organizatorul tehnic al excursiei-pelerinaj.

 

Intrarea în cimitirul militarilor români din Soultzmatt.

 

Poarta de intrare de la Cimitirul Militar Român.

 

Drumul nostru merge spre cruce.

 

Patria-Mama îsi plânge copiii.

 

Aspecte din timpul slujbei organizata de Bisericile române din Paris (Ortodoxa si Greco-Catolica), Freiburg si Saarbrücken, si de ASOCIATIA FOSTILOR DETINUTI POLITICI DIN ROMÂNIA - FILIALA FRANTA.

 

Se împart prinoasele.

 

Doi oaspeti localnici în costume populare.

 

Steagul Românesc cu stema actuala a Basarabiei. Parintele Dumitru Em. POPA, Vicarul Parohiilor Românest de Exil din Germania si D-l Dumitru IONESCU - PRESEDINTELE "AFDPR" - FILIALA FRANTA

 

 

Participantii la EXCURSIA-PELERINAJ de la Soultzmatt apartinând PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE DIN SAARBRÜCKEN.

 

Ultima fotografie înainte de reîntoarcere.